mentoszolgalat911
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Amit érdemes tudni

Mentőhívás

Elsősegélynyújtás

Újraélesztés

Méhcsípés

Kullancscsípés

Szén-monoxid mérgezés

Stroke

Kihülés,Fagyás

Láz

Gyógyszer adagolás gyermekeknek

Kábítószerek

 

 
Gyorssegítség

 


 

 SÜLYSÁP

ÖNKÉNTES

TŰZOLTÓSÁG

+36(30)528-5493 

Orvosi ügyelet:

16-08h, hétvégén, munkaszüneti és ünnepnapokon:

+36(29)440-074

 
Társoldalak

 
Kábítószerek

 

Kábítószerek

KEMÉNY DROGOK


I.1. ÓPIUMSZÁRMAZÉKOK


I.1.1. ÓPIUM
KULTURTÖRTÉNETE:
A mákot és az ópiumot már Kr.e. 2500 körül is gyógyszerként használták. Az asszír gyógyászatban a mákot „az öröm növénye” néven tartották számon. Az ókori Egyiptomban a Görögországból származó ópiumot orvosi és hedonisztikus célokból egyaránt bevették. Az ópium kinyerésének módját az ókorban igen jól ismerték. Dioszkuridész a Kr.u. első századból származó gyógyszertanában már a lehető legpontosabban leírja, hogyan lehet hozzájutni.
Theokritosz szerint a mák Aphrodité könnyeiből keletkezett, amelyett akkor hullatott, amikor szerelmét Adoniszt siratta.
Az ópium hamarosan az egész Közel – Keleten fontos gyógyszerré, majd kábítószerré vált. Az ópium előállításával és tulajdonságaival kapcsolatos ismereteket az arabok feltehetőleg már igen korán Indiába, később Kínába is elvitték. Az ópium régóta szilárd helyet foglal el az indiai gyógyászatban, gyógyszerként, méregként és ellenméregként tartják számon. Később a XIX. századra világszerte elterjed, sőt egyes helyeken az alkohol élvezeténél is nagyobb szerepet játszott. London az ópium fogyasztás különösen hírhedt központja volt. Európában évszázadok óta használják fájdalom csillapítóként.
ELŐÁLLÍTÁSA, FELHASZNÁLÁSA
Mákból nyerik a mákgubó megmetszésével. A nyers ópiumhoz zsírt és egyéb anyagokat adagolnak, ezt megeszik (afrodiziákum).
A füst ópiumot (csandu) meglehetősen bonyolult eljárásokkal alakítják ki a nyersópiumból, ezt pipában fogyasztják.
Mákszalma eljárás: a megszáradt mákgubókból speciális eljárással teát főznek – máktea (használata rendívül káros a sok mellékalkaloida miatt).
HATÁSA:
Kis mennyiségben afrodiziákum, nagyobb mennyiségben pont ellenkezőleg potencia csökkentő, narkotikus hatású szer. De mivel sohasem fogyasztják tisztán a hozzáadott szerektől a hatásai rendkívül széles skálán mozoghatnak. Jelentős mértékben tartalmaz mellék alkaloidot, ezért fogyasztása kifejezetten veszélyes (elvonás, túladagolás).
TÜNETEI:
Az ópium megvilágosít, nem tompít. Sohasem burkol abba a ködbe, mint az alkohol, amelynek mámorában elúszik az anyagi valóság. Az ópium oldja a lelket a mindennapok és a külvilág dolgaival való összefonódásából. Növeli az érzékenységet, mialatt egyidejűleg általánosan csökkenti a mozgási szükségletet, a közlési vágyat, a nemi potenciát, az indulatokat és az agresszivítást.

ÖSSZETÉTELE:
Az ópium egy sor jellegzetesen szinergisztikus, vagy antagonisztikus hatású alkaloidot tartalmaz. A mintegy 40 alkaloidot ópiumalkaloid néven foglalják össze. Különbséget tesznek a morfin típus (morfin, kodein, thebain) és a benzizllizochinolin-tipus (papaverin, noscapin-narkotin, nercein, nor-laudonsin, reticulin) között. Az alkaloidok részben savak sóiként (mekonsav, tejsav, fumarsav, kénsav) vannak jelen az ópiumban. Fő hatóanyaga a morfin, amely nyugtató-hipnotikus, narkotikus, köhögéscsillapító, légzés gátló és székrekesztő tulajdonságokkal rendelkezik.


I.1.2. MORFIUM
ELŐÁLLÍTÁSA, FELHASZNÁLÁSA:
Az ópiumból vonják ki, a morfin egy ópiumalkaloid. A különböző oldatait orvostudományban használják fájdalomcsillapító, nyugtató, érzéstelenítő célra, erős fájdalmak csillapítására. Kábítószerként való használata főleg az orvosok, e.ü. dolgozók körében terjedt el, viszonylag nehéz hozzájutni.
HATÁSA:
Eufórikus, súlytalan lebegéshez hasonló állapot. A tudatos világtól való teljes elrugaszkodás; tökéletes álomvilág. Rövid ideig tart, ezért a régi drogosok rendkívül ritkán használják.
TÚLADAGOLÁSA:
Először mély álomszerű eszméletvesztés, majd légzésbénulás.
ELVONÁSA:
Rendkívül erős lelki, fizikai függőséget alakít ki - fájdalom csillapító hatása miatt -. A szervezet adaptálódik a droghoz és ha nem jut kellő mennyiségű anyag a sejtekhez rendkívül intenzív fizikai fájdalmat érez a beteg, amelybe esetleg bele is halhat. Az elvonási tünetek továbbá még remegéssel, hasmenéssel és pánikszerű idegességgel járnak, a használó rendkívül nehezen viseli, ezért szárazelvonás szinte lehetetlen.

 

I.1.3. HEROIN
ELŐÁLLÍTÁSA, FELHASZNÁLÁSA:
Ópium származék, a morfiumtól kialakult függőség kezelésére fejlesztették ki pótszerként, de gyógyászati alkalmazása az erősebb hozzászokás miatt kudarcba fulladt.
Kizárólag kábítószerként használják. Szívják orron át speeddel keverve (speed-ball), keverik kokainnal (coctail), de leggyakrabban feloldva vénás injekció formájában juttatják a szervezetbe.
HATÁSA:
Eufórikus állapotot okoz, csökkenti, illetve megszünteti a szorongásokat, félelmeket. Nyugalmat, kellemes közérzetet alakít ki, megszűnnek a testi-lelki negatív behatások, érzések. Gyomor- és májkárosodást okoz, idővel a szervezet teljes leépülését idézi elő.


I.2. KOKA-SZÁRMAZÉKOK
KULTURTÖRTÉNET
A dél-amerikai fejlett civilizációk idejére esik a kokacserje bevonása a kultúrnövények körébe. „Azzal, hogy az istenek létrehozták ezt a kultúrát, az emberek kezébe adták azt a növényt, amely az isten és ember közötti kontaktus fenntartását elősegíti”.
A Csendes-óceán partvidékén és az Andokban már jóval az inkák kora előtt létezett magasan fejlett indián civilizáció. A régészeti leletek szerint már itt használták a kokacserjét különböző vallási és szerelmi serkentő célokra.
Az inkák birodalmában is szent növénynek – az istenek ajándékának – számított a kokacserje. Hitük szerint Mama Coca, egy csábító, csodálatos nő lakott benne, aki az odaadó embereket az ő isteni ereje által áldásban részesítette. A kokalevél fogyasztása szigorú szabályok betartásával történt. A leveleit az isteneknek áldozták, az ő tiszteletükre rágcsálták, illetve szívták be füstjüket. A leveleket jóslásra is használták. Bár a kokaint gyógyszerként, élvezeti-, szexuális serkentő szerként is magukhoz vették, fogyasztása állandóan rituális összefüggésekhez kötődött (így a hagyományos értelembe vett függőség nem alakulhatott ki).
A spanyol gyarmatosítok hozták Európába. A kokanövény élénkítő hatásának híre (majd maga az anyag is) rövidesen bejárta az egész világot.
A XIX. sz.-ban egy vegyész előállítja a VIN MARIANI-t, amely a bor és kokain kivonat keveréke, amely hatalmas sikereket arat. Köszönő levelek százait kapja a kor szellemi élvonalának képviselőitől (Verne, Zola, Ibsen, XIII. Leó pápa).
A kokain használata széles körben elterjed a művészek (főleg Párizs), lumpoló dzsentrik, világfiak és politikusok között.
Sigmund Freud kiad egy értekezést a kokain áldásos hatásairól. Marvaud is határozottan állást foglal a kokain stimuláló hatásáról, más szerzők funkcionális zavarok, illetve időleges idegkimerültség ellen javallják.
J.S. Pemberton gyógyszerész egy erősen élénkítő hatású üdítőitalt kísérletez ki, ami kokaint és kóla-dió kivonatot tartalmaz. Neve: Coca-Cola. Bár a mai üdítőital ennek csak „névrokona”, de kezdeti sikerei a mai napig érezhetők.
A XX. sz.-ra azonban már olyan emberek veszik igénybe a kokaint, akik a helytelen, kultúra nélküli használat miatt nem tudnak lemondani annak stimuláló hatásáról és így ma már a perui szerelemistennő növénye csak egy az illegális kábítószerek közü


I.2.1. KOKAIN
FORMÁJA, FELHASZNÁLÁSA:
A tiszta kokain fehér színű por, leggyakrabban felszippantják, ritkán vénásan használják. Legtöbbször speeddel keverik (ütik be), a tiszta kokain egy adagja kb. egy órán keresztül fejti ki hatását, utána újra rá kell szívni.
HATÁSA:
Fokozza a testi, szellemi teljesítő képességet, eufórikus állapotot idézhet elő. Megszünteti a fáradságot, szomjúság- és éhségérzetet, illetve egyéb szükségleteket. Szexuális teljesítmény fokozó hatása van (férfiaknál folyamatos erekciót okoz). Jellemző a tipikus hallucináció, - „kokain bogarak” – a használó úgy érzi, mintha bogarak mászkálnának a bőre alatt, előfordulhatnak optikai képzelgések (kigyók, sárkányok, vadállatok). Kiürüléskor depressziót, levertséget, agressziót, negatív képzeteket okozhat.
ELVONÁSI TÜNETEI:
Erős pszichikai függőséget okoz, testi függőséget nem, de előfordulhatnak bizonyos testi hiányjelenségek. Magyarországon nem jellemző a kokain függőség a rendkívül magas ára miatt.


I.2.2. CRACK
Kokain-hydrokloridból állítják elő, tulajdonképpen tiszta kokain. A legalattomosabb, leggyilkosabb kábítószer. Olcsó, többnyire szennyezett és használata rövid idő után halálhoz vezet.
FELHASZNÁLÁSA:
Sárgás-barna, szilárd, törékeny anyag, kb. tizedgrammos rögök (kavicsok) formájában kerül forgalomba. Pipában, vagy cigarettában fogyasztják.
HATÁSA:
Drasztikusan emeli a vérnyomást, egyszerre van stimuláló és nyugtató hatása. Rövid ideig tartó eufórikus hatását mély depresszió követi. Rendszeres használata különféle pszichózisokat, növekedő agresszivitást, antiszocializálódást, gyors lezüllést okoz. A crack függő személyisége széthullik. Hosszú távú használata paranoiához, illetve pszichózishoz vezethet. Rendkívül erős függőséget okoz, a használó mindenre képes a napi adagjáért (prostitúció, gyilkosság). Pillanatok alatt felőrli a szervezetet, rövid időn belül halált okoz. Könnyen túladagolható a változó hatóanyag miatt.

 

KÖNNYŰ vagy LÁGY DROGOK


II.1. Cannabisz származékok
A cannabis 2-6 m. nagyságúra megnövő növény (cannabis sante, indicane, mexicane, americane) magyarul: indiai kender.


II.1.1. Marihuána: (fű, grass, zöldség, spandli, tea stb.)
Szívják pipában, illetve cigarettába sodorva.
HATÁSAI:
- Szájszárazság, enyhe szédülés.
-Feldobottság érzés, nevető rohamok, „pörgés”, enyhe egyensúly zavar, gátlások oldása, szexuális, vizuális és akusztikus érzékenység felfokozása, erős mozgás-kényszer, kitágult pupillák, vagy enyhén bedagadt szem.
-Esetleg hallucinációk, illúziók.
-Pszichikai függőséget okoz, de a kemény drogok előszobájának nevezik.


II.1.2. Hasis: (has, csoki, shit, heshe stb.)
A csokoládéhoz hasonló anyagot megégetik, majd összemorzsolják és elkeverik dohánnyal, vagy oldják vízben és lenyelik, illetve egyszerűen elrágják. Készítenek belőle süteményt (ez az un. haspia vagy speciel pia) és sodornak belőle jointot, vagy fogyasztják még vízipipában, ez az úgynevezett Bong.
HATÁSAI:
-Szájszárazság, szédülés.
-Fokozott szívműködés, folyamatos nevetés, mozgáskényszer, koordinálatlan mozgás
-Bódultság, szédülés, esetleg enyhe hallucinációk, időérzék elvesztése.
Továbbá ua. mint a marihuána.
-Bizonyos személyeknél a drog használata lappangó lelki, személyiség problémákat hozhat felszínre.
TÚLADAGOLÁSA:
Hányinger, álmosságérzet (un. bealvás), amelynél fennáll az aspiráció veszélye, ami azt jelenti, hogy a fogyasztó megfulladhat a saját hányadékától. Előfordulhat fokozott szívműködés és a vérnyomás drasztikus ingadozása.
ELVONÁSI TŰNETEI:
Erős pszichikai függőséget okoz. Kialakul a drogfogyasztókra jellemző élet „Kötelességek iránti közömbösség”. Nem bizonyított, hogy hosszú távon okoz-e fizikai függőséget.


II.2.Party drogok

Hazánkban a legnépszerűbb kábítószercsoport. Ma már szinte mindenhol hozzá lehet jutni és az árusok elfelejtik a helyes adagolást elmondani (csak a pénz számít), ebből sok halálos baleset származott az utóbbi években. Meg kell említeni, hogy ezek szintetikus kábítószerek, nagy mennyiségben szennyező anyagokat is tartalmaznak és ez további veszélyeket (mérgezési lehetőségeket) rejt magában.

 

II.2.1. SPEED

Anfetamin egy fajtája, szintetikus úton állítják elő. Először katonai célokra használták az USA-ban, Japánban elitalakulatok stimuláló, teljesítménynövelő szere mind a mai napig, a vietnámi háborúban széles körben használták.
1950-60-as években fogyasztószerként került a piacra az USA-ban, de elvonási tünetei és depresszáns utóhatása miatt betiltották.

II.2.2. LSD (lezingsav dietilamid)

Az anyarozs gombájából állították elő, de manapság már szintetikus úton is készítik. 1938-ban fedezték fel farmakológiai kísérletek során véletlenül. Orvosi, pszichiátriai célokra használták eleinte, ma már kizárólag kábítószernek használják.
FELHASZNÁLÁSI MÓD:
Szájon át, de ritkán előfordul, hogy más szerekkel keverve vénásan, nagyon ritkán lányok vaginán keresztül juttatják a szervezetbe.
FORMÁJA:
Európában kizárólag bélyegként, az USA-ban tabletta, illetve folyadék formájában. Az extasy tabletta döntő többsége is tartalmaz kisebb-nagyobb százalékban LSD-t.
HATÁSA:
-Halluciogén, 30-45 percen belül fejti a hatását, legnagyobb részét a máj és a vese feldolgozza, majd a szervezet 8-12 órán belül kiválasztja. Hatását az agytörzsre és a köztiagyra fejti ki, elsősorban azokra az agysejtekre, amelyek az érzékszervi ingerekre adott érzelmi reakciókat szabályozzák.
-Növeli az optikai, akusztikai, illetve tapintási (taktilis) érzékenységet, esetleg hallucinációkat, illúziókat, víziókat okoz. A tárgyak elfolyóvá válnak, a térérzékelés megváltozik. Az érzelmeket fokozza (negatív-pozitív). Kényszerképzeteket, helyzet megítélési zavarokat okoz az idővel, térrel kapcsolatban (kialakulhat a mindenhatóság érzete, superman, rambo konplexus).
-Félelmeket, pánik betegséget, reakciókat, tudathasadásos tünet együttest, pszichózist, öngyilkosságra való hajlamot, mély depressziót okozhat.

-Az LSD-ről azt tartják, hogy mindenre képes (negatív értelemben), csak az anyag mennyiségétől és a használó személyiségétől függ. Volt már aki az első LSD-je miatt zárt osztályra került. Súlyos személyiség zavarokat okozhat, lappangó elmebetegséget hozhat felszínre. Előfordul, hogy a használó soha többé nem jön ki az LSD-s álmából.
TÚLADAGOLÁSA:
-Hányinger, pulzus-vérnyomás változása, pszichikus tünetek, dühkitörések.
-Pánikszerű félelmek.
ELVONÁSOS TÜNETEI:
Rendkívül erős pszichikai függőséget okoz, előfordulhatnak depressziók, esetleges alkar és lábszár fájdalmak az amphetamin jelenléte miatt.


II.2.3. EXTASY

ELŐÁLLÍTÁSA, FORMÁJA, FELHASZNÁLÁSA:
Kémiailag változtatott amphetamin származék, erős hatóanyaggal. Nem orvosi célra, szintetikus úton állították elő. Kizárólag kábítószerként használják. Az illegális előállítása miatt összetétele változó, gyakran ismeretlen szennyezőanyag tartalma van(!). Ezért hatása kiszámíthatatlan. Szájon át használják, tabletta formájában kerül forgalomba. A tabletták megjelenési formája igen változatos, többnyire kedves figurákat ábrázol.
HATÁSA:
-Rendkívül hasonló az amphetamin hatásához, de lényegesen erősebb érzelmi típusú hatásai vannak. Legnagyobb veszélye, hogy kikapcsolja a szervezet védekező mechanizmusait (éhség, szomjúság, fáradságérzet), emeli a testhőmérsékletet, többszörös szív, vese és máj terhelést idéz elő.
Használó meglévő alaphangulatát fokozza attól függetlenül, hogy az milyen irányú. Hosszú távú használata maradandó máj-, vese- és agykárosodást okoz.
ELVONÁSI TÜNETEI, TÚLADAGOLÁSA:
-Ugyanaz, mint a speednál.

 

 
Óra
 
Számláló
Indulás: 2011-12-20
 
Mentősöknek

 
Időjárás

látogató olvassa a lapot.

Hőtérkép

Felhőkép

Széltérkép

 

A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!    *****    Kérdezõ horoszkóp, kötetlen beszélgetés mobilon, vagy messengeren, skypeon 5000 Ft. Szeretettel várlak! Kattints hívj!!!    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.